Meghalt Lu Cseng-cao

2009.10.14. 12:16

Százhat éves korában elhunyt a kommunista Kína első tábornoki karának utolsó képviselője, Lu Cseng-cao (Lu Zhengcao), jelentette szerdán a kínai média. Lu Cseng-cao volt egyike annak az 55 főtisztnek, akiket 1955-ben tábornokká léptettek elő a kommunisták 1949-es hatalomátvétele után. A kommunista Kína történelmében ők voltak az első tábornoki kar tagjai.

Lu 1937-ben, a kínai-japán háború kitörése után kilépett a Kínai Nemzeti Pártból (Kuomingtang), és átpártolt a kommunistákhoz. Részt vett a japán-kínai háborúban és a polgárháborúban is.

Ez megelőzően a "Fiatal Marsallként" ismert Kuomintang-tábornoknak, Csang Hszüe-liangnak (Zhang Xueliang) volt a segédtisztje. Ebben a tisztségében szemtanúja volt, amikor 1936. december 12-én saját tábornokai elfogták Kína és a Kuomintang akkori vezetőjét, Csang Kaj-seket, és arra kényszerítették, hogy véget vessen a polgárháborúnak, illetve a kommunistákkal együttműködve harcoljon a japán megszállók ellen.

Csang Kaj-seket később szabadon engedték, a puccs egyik vezetője, Csang Hszüe-liang pedig az elkövetkező ötven évet börtönben töltötte, és csak kilencvenéves korában szabadult.