Két pokolgép robbant egy iszlámábádi egyetemen

2009.10.20. 12:41 Módosítva: 2009.10.20. 13:05

Kettős pokolgépes merényletet követtek el kedden a pakisztáni főváros, Iszlámábád egyik egyetemén. Rendőrségi forrásokra és szemtanúkra hivatkozó különböző jelentések szerint a két öngyilkos merénylő mellett legalább egy ember meghalt, tíznél is többen megsebesültek. Az AP információi szerint négyen haltak meg a merényletben, azt nem tudni, hogy ebben benne vannak-e az elkövetők.

Az intézmény a Nemzetközi Iszlám Egyetem, amelyen a világ minden tájáról érkező 12 ezer diák tanul. A robbanások egy rendőrtiszt szerint a jogi kar női kávézójában történtek.

A tálibok korábban figyelmeztettek, hogy a pakisztáni hadsereg szombaton megindított offenzívája alatt megszaporodhatnak az országban a merényletek. Az előrenyomuló hadsereg hétfőn este elfoglalt egy várost Dél-Vazirisztánban, a harcokban húsz iszlamistával végeztek.

Kotkai városa a pakisztáni tálib mozgalom új vezetőjének, Hakimulla Mehszúdnak, illetve Kari Huszein Mehszúdnak, az öngyilkos merénylők "mentorának" tekintett tálib parancsnoknak a szülővárosa. Elfoglalása megnyitja az utat a hadsereg számára a tálibok egyik fellegvárának számító Szararoga város felé..