Tovább nőtt a szamoai cunami áldozatainak száma

2009.10.22. 06:18

Harmincnégyre nőtt a múlt havi cunami halálos áldozatainak száma Amerikai Szamoán - közölték szerdán a hatóságok, két újabb halálesetről beszámolva. Ezzel 186-ra emelkedett a Szamoa-szigeteken térségében történt a természeti katasztrófa összes halottainak száma.

A hatóságok szerint egy hatéves fiú és egy 12 éves lány - akiket korábban eltűntként kezeltek - nevét adták hozzá az áldozatok névsorához. Ugyan holttestüket továbbra sem találták meg, a mentőcsapatok szerint semmi esély nincs arra, hogy még életben legyenek, a gyerekek családjai pedig már meg is tartották a gyászszertartást a tiszteletükre.

A természeti csapás után így most már csak egy 29 éves fidzsi asszonyt keresnek eltűntként, noha nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy abban a térségben tartózkodott a katasztrófa idején, amelyen végigsöpört a szökőár.

A térséget szeptember 29-én rázta meg egy nagy erejű, a Richter-skála szerinti 8-as erősségű földrengés, ami cunamit indított el a szigetek felé. A szökőár teljes falvakat söpört el és turistaparadicsomokat tett a földdel egyenlővé. Szemtanúk szerint voltak olyan hullámok, amelyek magasság elérte a 7 és fél métert.