Judit
3 °C
7 °C

Az iraki parlament jóváhagyta a választási törvényt

2009.11.08. 19:21

Az iraki parlament elfogadta azt a törvényt, amelynek alapján jövő év elején sor kerülhet a következő törvényhozási választásokra. A törvényt a szavazáson jelen lévő 195 képviselő közül 141 támogatta. A jogszabály elfogadását több heti belpolitikai vita előzte meg arról, hogy Kirkuk városa hová tartozzék. A kurdok autonóm régiójukhoz szeretnék csatolni a kőolajban gazdag, 900 ezer ember lakta észak-iraki várost, míg az arabok és türkmének azzal vádolják a kurdokat, hogy tömegesen telepednek le Kirkukban az etnikai arányok megváltoztatása céljából.

A jövő évi parlamenti választás fontos próbája annak, hogy sikerül-e stabilizálni a vallási konfliktusokkal terhelt országot, miközben az Egyesült Államok kivonni készül csapatait, amelyek a 2003-as amerikai invázió óta tartózkodnak Irakban. A január 16-ra kiírt választás körüli viharok amerikai hivatalos körök szerint kétségessé tették a csapatcsökkentés eredeti menetrendjét. A most megszavazott törvény végül nem tér ki a kirkuki választás részleteire.

A vasárnapi parlamenti voksolás előtt a képviselők elutasították az ENSZ és a Nemzetbiztonsági Politikai Tanács által kidolgozott kompromisszumos javaslatokat. A tanács élén a síita Núri ál-Maliki kormányfő és a kurd elnök, Dzsalal Talabani áll.