Szaúd-Arábiában elkezdték a H1N1 elleni oltást

2009.11.09. 10:11

Szaúd-Arábiában a hét végén elkezdték az új influenza elleni oltást. Elsőbbséget élveznek azok a kormánytisztviselők, akik a mekkai éves nagyzarándoklat szervezésén dolgoznak. A hadzs zarándoklat november végén éri el tetőpontját. A védőoltást elsőkként az egészségügyi minisztérium dolgozói kapják meg.

Minden olyan kormányzati szerv, amelynek valamilyen dolga van a hadzs zarándoklattal, kap oltóanyagot. Később a hazai zarándokok is beoltathatják magukat. A hadzson minden éven 3 millió zarándok vesz részt, ebből 1 millió belföldi, 2 millió külföldi.

A 28,5 milliós Szaúd-Arábia november elején közölte, hogy megérkezett az első 11 millió adag vakcina. Több külföldi ország - köztük Kína vagy számos arab ország - beoltja a Mekkába tartó zarándokokat.

Szaúd-Arábiában a hónap elején 62-re emelkedett a világjárványos influenza halálos áldozatainak száma. Az egészségügyi minisztérium szerint többségüknek más betegségük is volt. A laboratóriumilag igazolt megbetegedések száma 7 ezer, de a többet mondó klinikailag diagnosztizált esetszám 22 és 23 ezer között van.