Judit
3 °C
7 °C

Kolumbia az ENSZ BT-hez fordult Chávez miatt

2009.11.12. 10:29 Módosítva: 2009-11-12 10:34:19

Kolumbia az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé vitte helyi idő szerint szerdán a venezuelai "háborús fenyegetéseket", amelyeket Hugó Chávez fogalmazott meg nyilatkozataiban, jelentette be az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szingapúri csúcsértekezletén tartózkodó kolumbiai külügyminiszter. Jaime Bermúdez ismét elmondta, hogy országa kész a párbeszédre Venezuelával, amely azonban egyelőre nem hajlandó a kapcsolatfelvételre.

Chávez legutóbb vasárnap beszélt arról, hogy háborúra kell készülni egy esetleges agresszió miatt, amelyet véleménye szerint Kolumbia felhasználásával az Egyesült Államokból vezényelnének országa ellen. A venezuelai elnök szokásos vasárnapi tévéműsorában arra szólította fel hadserege katonáit és országa polgárait, hogy álljanak készen egy háborúra, a nyílt agresszió visszaverésére.

Bogotá és Caracas viszonya azután romlott meg, hogy egy amerikai-kolumbiai szerződés hat kolumbiai bázis használatát tette lehetővé az Egyesült Államok hadserege számára, amit Chávez a regionális biztonság elleni fenyegetésnek minősített.