Jenő
-2 °C
6 °C

Halálra ítéltek Bagdadban egy volt al-Kaida-tagot

2009.11.19. 13:32

Halálra ítélték Irakban azt a férfit, aki az al-Kaida egyik iraki embere volt, majd átállt, hogy az amerikaiak oldalán harcoljon egykori társai ellen. A férfit egy kislány bosszúból történt meggyilkolása miatt ítélték a legsúlyosabb büntetésre.

Adel Mashhadani vezette a Sahwa (Ébredés) nevű, volt lázadókból álló, főleg szunnitákat tömörítő milíciát, amelyet az amerikaiak és az iraki kormányerők képeztek ki és pénzeltek. A férfit azért ítélték halálra most, mert Bagdad, Fadel nevű óvárosában megölt egy kislányt bosszúból. A bagdadi büntetőbíróság név nélkül nyilatkozó illetékese szerint azért végzett a kislánnyal, mert az anyja nyilvánosan arra kérte, hogy hagyja abba az emberek megölését az óvárosban.

Mashhadani március letartóztatása után utcai harcok robbantak ki az iraki kormányerők és azok között a Sahwa-milicisták között, akik hűek maradtak vezetőjükhöz. A Sahwa fölötti ellenőrzés tavaly októberben került át az iraki kormányhoz. Január óta egyre nőtt a feszültség, mivel a korábbi, fejenkénti havi 300 dolláros zsoldot, amit az amerikaiak adtak, 100 dollárra csökkente a bagdadi kormányzat, és a pénzt gyakran késve kapták meg a milicisták.