Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Obama nem bánná, ha kivégeznék Hálid Sejk Mohammedet

2009.11.19. 06:33

Halálbüntetés kiszabására számít az amerikai elnök annak a pakisztáni férfinak a perében, aki az első számú vádlott a 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni merényletek miatt indult perben.

"Nem lenne szégyen, ha halálbüntetést kapna" - mondta Barack Obama az NBC tv-nek adott szerdai interjúban a 2003-ban Pakisztánban elfogott, jelenleg a guantánamói börtöntáborban őrzött Hálid Sejk Mohammedről, akit az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat hármas számú vezetőjeként emlegetnek, és a szeptember 11-i merényletek értelmi szerzőjének tartanak. Az amerikai elnök világossá tette, hogy ezzel természetesen nem akarja megelőlegezni az ítéletet; hangsúlyozta, hogy az ítélet kiszabása a bíró dolga.

Eric Holder igazságügyi miniszter korábban elárulta, hogy a vádhatóság halálbüntetést fog kérni Hálid Sejk Mohammedre. A tárcavezető nemrégiben bejelentette, hogy a vádlottnak jövőre egy New York-i polgári - vagyis nem katonai - büntetőbíróság előtt kell felelnie tetteiért.

Hálid Sejk Mohammed a guantánamói katonai törvényszék előtt bűnösnek mondta magát, és kérte, hogy szabjanak ki rá halálbüntetést. Azt mondta, az amerikaiak kezétől akar meghalni, hogy mártírként emlékezzenek rá.