Szavazhatnak az egykamarás parlamentről Romániában

2009.11.19. 17:50 Módosítva: 2009.11.19. 17:57

Egy bukaresti bíróság csütörtökön elutasította két civil szervezetnek és egy magánszemélynek a vasárnapi romániai népszavazás felfüggesztését kérő beadványát, mivel a testület nem tekintette magát illetékesnek az ügyben. Így az utolsó akadály is elhárult az egykamarás parlament bevezetéséről szóló referendum megtartása elől.

A Pro Democratia Egyesület és a Sajtófigyelő Ügynökség közösen, továbbá egy magánszemély a bíróságon támadta meg Traian Basescu államfő rendeletét a népszavazás kiírásáról és a referendum megszervezéséről kiadott kormányrendeleteket. A népszavazást vasárnap rendezik, párhuzamosan az elnökválasztással.

A két civil szervezet azt kifogásolta, hogy az újraválasztására készülő államfő tisztességtelen előnyhöz juttatta magát a többi elnökjelölttel szemben. Fényképe ugyanis nem csak választási plakátján, hanem a referendumot népszerűsítő anyagokon is rajta van. A civil szervezetek az alapos tájékoztatás hiányát is kifogásolták. Szerintük sem az elnöki hivatal, sem a kormány nem ismertette részletesen, hogy melyek az előnyei és hátrányai az egykamarás parlamentnek.

A bukaresti ítélőtábla határozata még nem jogerős, de egy esetleges fellebbezés miatt kiírt újabb tárgyalást már csak a vasárnapi népszavazás után tarthatnak, így a civil szervezetek ügyvédje is elismerte: immár semmi nem akadályozhatja meg a referendum megtartását.