Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Obama népszerűsége először csúszott 50 százalék alá

2009.11.20. 23:34

Amerikai elnökké választása óta első ízben csúszott 50 százalék alá Barack Obama népszerűsége a tekintélyes Gallup intézet felmérése szerint.

Obama támogatottsága az utóbbi hónapokban - a független és az ellenzéki republikánus szavazók egy részének elfordulása miatt - már többször 50 százalékos értékre süllyedt, de mindeddig nem esett az alá. Tevékenységét jelenleg a megkérdezettek 49 százaléka helyesli, 44 százaléka nem ért vele egyet - közölte a Gallup.

A Politico hírportál kommentárja szerint a statisztika aggasztó üzenet a Fehér Háznak, de még valószínűleg nincs ok pánikra. A legendás republikánus elnök, Ronald Reagan népszerűsége jóval 40 százalék alá esett, amikor első mandátuma idején recesszió sújtotta az országot. A Gallup Obama beiktatásakor még 69 százalékos támogatottságot mért.

Liberális elemzők szerint az elnök népszerűségét megtépázó tényezők között említik az egészségügy reformjáról zajló kiélezett vitát, valamint azt, hogy a gazdaság még mindig gyengélkedik. Az amerikaiak jelentős részének nem tetszik, hogy az Obama-kormány hatalmas központi költekezésekkel igyekszik megoldani a gazdasági nehézségeket, s emiatt egekbe szökött az államháztartási hiány.