Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Harcot hirdetett a neonácik ellen az új német belügyminiszter

2009.11.21. 12:03

A szélsőjobboldal elleni harcot egyik legfontosabb feladatának nevezte az új német belügyminiszter. A kormányban a konzervatív CDU-t képviselő Thomas de Maiziere a Süddeutsche Zeitung szombati számában megjelent interjúban elsősorban a sokak által neonácinak bélyegzett Német Nemzeti-demokrata Pártra (NPD) utalt. Ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy az NPD - noha Szászországban a közelmúltban ismét bejutott a tartományi parlamentbe - "leszálló ágban" van, és támogatottsága csökken.

A miniszter - aki Angela Merkel kancellár egyik legfőbb bizalmasának számít - a pártot alkotmányellenesnek nevezte. Szavai szerint az NPD-t állandó figyelemmel kell követni, és mindenfajta intellektuális eszközzel fel kell venni a harcot vele szemben. Úgy vélte azonban, hogy a párt régóta követelt betiltása nem a legmegfelelőbb eszköz.

Thomas de Maiziere annak a nézetnek adott hangot, hogy a szélsőjobboldal ellen társadalmi összefogásra van szükség. A pénz önmagában nem elegendő - jelentette ki, utalva arra, hogy új programokat kell kidolgozni a szélsőjobboldali eszmevilággal szembeni felvilágosításra, különös tekintettel az ifjúságra.

A belügyminiszter szerint fontosak a szélsőjobboldal elleni szimbolikus fellépések, az NPD demonstrációival szembeni ellentüntetések, de - mint fogalmazott - csakis akkor, ha azok okosak és nem túl gyakoriak. Olykor ellenkező hatást válthat ki az, ha minden egyes szélsőjobboldali megmozdulásra ellentüntetéssel válaszolnak - vélte a miniszter, hozzátéve, hogy a pavlovi reflexek nem eredményeznek sikert. De Maiziere úgy vélekedett, hogy a szélsőjobboldali tüntetések "semmibe vétele" olykor eredményesebb lehet.