Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Radioaktív szivárgás a harrisburgi atomerőműben

2009.11.23. 11:20

Radioaktív szivárgást észleltek szombaton az amerikai Harrisburg atomerőművében, ahol harminc évvel ezelőtt a világ addigi legsúlyosabb atomerőmű-balesete történt. (A Three Mile Island-i balesetként ismert üzemzavarban a kettes számú reaktorban részleges leolvadás történt, pár nappal azután, hogy egy hasonló incidenst elbeszélő film, a Kína szindróma az amerikai mozikba került.)

A mostani erőműincidens sérülést nem okozott, az erőmű 150 dolgozóját óvatosságból hazaküldték.

A radioaktív szivárgás akkor történt, amikor az egyes számú reaktort leállították, hogy újratöltsék üzemanyaggal és kicseréljék az egyik nagy gőzturbina generátorát, írja a The Philadelphia Inquirer.

Az amerikai nukleáris felügyeleti hatóság (NRC) jelentésére hivatkozó hétfői beszámolók szerint az atomerőmű épületén kívül nem mértek a normálisnál magasabb sugárterhelést. A hétvégi üzemzavar következtében az erőmű dolgozóit is csupán csekély mértékű radioaktív sugárzás érte.

"A rendelkezésünkre álló információk alapján elmondhatom, hogy a (dolgozókat érő) sugárterhelés csupán töredéke volt az NRC által megszabott határértéknek" - jelentette ki Diane Screnci, a felügyeleti hatóság szóvivője. Mint hozzátette, a lakosság egészségét és biztonságát nem fenyegeti veszély a szivárgás következtében.

A CNN televízió úgy tudja, hogy az erőmű egy hónapok óta lekapcsolt részlegében lévő három mérőműszer közül az egyik szombaton riasztást jelzett, a másik kettő viszont nem észlelt rendellenességet. A részlegben tartózkodó dolgozókon enyhe sugárfertőzést mértek, a legmagasabb érték 16 millirem volt. Az atomerőműben dolgozó személyzet éves sugárterhelésének a felső határa 2000 millirem. (Egy mellkas-átvilágítás során a szervezetet 6 millirem sugárzás éri.)