Radioaktív szivárgás a harrisburgi atomerőműben

2009.11.23. 11:20

Radioaktív szivárgást észleltek szombaton az amerikai Harrisburg atomerőművében, ahol harminc évvel ezelőtt a világ addigi legsúlyosabb atomerőmű-balesete történt. (A Three Mile Island-i balesetként ismert üzemzavarban a kettes számú reaktorban részleges leolvadás történt, pár nappal azután, hogy egy hasonló incidenst elbeszélő film, a Kína szindróma az amerikai mozikba került.)

A mostani erőműincidens sérülést nem okozott, az erőmű 150 dolgozóját óvatosságból hazaküldték.

A radioaktív szivárgás akkor történt, amikor az egyes számú reaktort leállították, hogy újratöltsék üzemanyaggal és kicseréljék az egyik nagy gőzturbina generátorát, írja a The Philadelphia Inquirer.

Az amerikai nukleáris felügyeleti hatóság (NRC) jelentésére hivatkozó hétfői beszámolók szerint az atomerőmű épületén kívül nem mértek a normálisnál magasabb sugárterhelést. A hétvégi üzemzavar következtében az erőmű dolgozóit is csupán csekély mértékű radioaktív sugárzás érte.

"A rendelkezésünkre álló információk alapján elmondhatom, hogy a (dolgozókat érő) sugárterhelés csupán töredéke volt az NRC által megszabott határértéknek" - jelentette ki Diane Screnci, a felügyeleti hatóság szóvivője. Mint hozzátette, a lakosság egészségét és biztonságát nem fenyegeti veszély a szivárgás következtében.

A CNN televízió úgy tudja, hogy az erőmű egy hónapok óta lekapcsolt részlegében lévő három mérőműszer közül az egyik szombaton riasztást jelzett, a másik kettő viszont nem észlelt rendellenességet. A részlegben tartózkodó dolgozókon enyhe sugárfertőzést mértek, a legmagasabb érték 16 millirem volt. Az atomerőműben dolgozó személyzet éves sugárterhelésének a felső határa 2000 millirem. (Egy mellkas-átvilágítás során a szervezetet 6 millirem sugárzás éri.)  • Hírek
  • Hírek