Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Irán a saját területén hajlandó lenne az uráncserére

2009.11.24. 15:48

Irán kész alacsony fokon dúsított uránját magasabb dúsítottságúra cserélni, de csak saját területén hajlandó lebonyolítani a cserét - közölte az iráni külügyminisztérium szóvivője.

Ramin Mehmanparaszt ezt azzal indokolta, hogy országa 100 százalékos garanciát szeretne teremteni, miszerint megkapja a magasabb fokon dúsított uránt kutatóreaktora számára. A szóvivő szerint Teherán ezt közölte a vele - vitatott atomprogramjáról - tárgyalásokat folytató hat nagyhatalommal, az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) öt állandó tagjával és Németországgal.

Irán korábban elutasította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) azt az ajánlatát, hogy 3,5 százalékos dúsítottságú uránkészlete közel 70 százalékát - mintegy 1,2 tonna uránt - szállítson Oroszországba, ahol azt 20 százalékosra dúsítanák, majd Franciaországban atomerőművi fűtőelemekké alakítanák át, végül - csaknem egy év elteltével - visszaszállítanák Iránba. Teheráni tisztségviselők pedig azzal vádolták a Nyugatot, hogy megszegte a technológia szállítására tett múltbeli ígéreteit.