Zavarok a netösszeköttetésben Iránban

2009.12.05. 23:30 Módosítva: 2009.12.05. 23:36
Megszakadt az internetes kapcsolat többsége Irán és a külvilág között, komoly zavarok keletkeztek szombaton, miközben az ellenzék hétfőre nagyszabású tüntetést hirdetett meg Mahmúd Ahmadinezsád elnök ellen.

Az AFP francia hírügynökség távközlési illetékesekre hivatkozva közölte: nem műszaki hibáról, hanem hatósági döntésről van szó. Közelebbit az illetékesek nem tudtak mondani, az iráni tájékoztatási és távközlési minisztériumban pedig nem tudott elérni felelős személyt a hírügynökség.

Azóta, hogy az ázsiai országban tüntetéseket szerveznek Ahmadinezsád vitatott újraválasztása ellen, gyakran jelentkeznek zavarok az internetes kapcsolatokban, az sms-üzenetek forgalmában és mobiltelefon-beszélgetések közben. Most azonban először fordult elő, hogy két nappal egy ellenzék által kezdeményezett tüntetés előtt bizonyos internetes kapcsolatok megszakadtak.

Ezúttal az ellenzék egy olyan napra időzítette a megmozdulást, amelyen - az iszlám forradalom győzelme óta - minden évben megemlékeznek Iránban annak a három diáknak a haláláról, akik 1953. december 7-én egy Amerika-ellenes tüntetésen vesztették életüket.