Ausztriában is foglalkozni kezdtek az iskolai feszületekkel

2009.12.18. 19:53

Az alkotmánybírósághoz fordult egy osztrák apa a lánya óvodájában kifüggesztett feszület miatt, értesült pénteken egy osztrák lap. A férfi szerint sérti a gyermek vallásszabadsághoz való jogát, hogy egyházi ünnepeken tartott rendezvényeken kell részt vennie az óvodában, és hogy a teremben, ahol a foglalkozásokat tartják a gyerekeknek, egy kereszt függ a falon, írta a Der Standard.

Az osztrák gyakorlat "azt a benyomást kelti, hogy a keresztény hit Ausztriában különösen közel áll az államhoz, és ennek következtében egy államvallás előjogait élvezi" - érvelt. Mint mondta, ő és felesége úgy akarják nevelni a gyereküket, hogy ha elég érett lesz hozzá, maga dönthessen a vallás kérdésében.

November elején az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Olaszországot az iskolai osztálytermekben található feszület miatt. Az Európa Tanács égisze alatt működő, strasbourgi székhelyű bíróság szerint az iskolai kereszt sérti egyfelől a szülők jogát ahhoz, hogy saját lelkiismeretük szerinti nevelést biztosítsanak a gyermeknek, másfelől sérti a gyermeknek a vallásszabadsághoz fűződő jogát.