Tizenkét guantánamói foglyot engedtek haza

2009.12.20. 18:14

Az Egyesült Államok tizenkét foglyot küldött haza a hét végén a guantánamói katonai börtöntáborból. Az amerikai igazságügyi minisztérium közlése szerint hat jemeni, négy afganisztáni és két szomáliai rabot szállítottak haza, ezzel 198-ra csökkent a foglyok száma. Közülük többet valószínűleg az Egyesült Államokban állítanak bíróság elé, míg a többieket külföldre szállítják.

A jemeniek kiadása előrelépést jelent, mivel az Obama-kormányzat eddig vonakodott visszaküldeni Jemenbe foglyokat, mert attól tartottak, hogy a hazatérők szélsőséges csoportokhoz csatlakoznának. A guantánamói támaszponton őrzött 198 rab majdnem fele, 91-en Jemenből származnak.

Guantánamóról korábban már több mint 560 rabot engedtek szabadon vagy szállították át más országokba. A januárban hivatalba lépett Barack Obama egyik első elnöki ígérete volt, hogy legkésőbb 2010 januárjában bezárják a fogolytábort. A foglyok elhelyezésére viszont nagyon lassan találnak megoldásokat, és Obama néhány hete beismerte, nem tudja teljesíteni a vállalt határidőt.

Az Obama-kormány december közepén jelentette be, hogy meghatározatlan időre az Egyesült Államokba, egy szuperbiztonságossá alakított, kihasználatlan illinois-i börtönbe szállítanak guantánamói rabokat.