Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Visszatér a politikába Sanader volt horvát kormányfő

2010.01.03. 20:01 Módosítva: 2010-01-03 21:07:54

Ivo Sanader volt horvát kormányfő vasárnap bejelentette, hogy ezentúl tevékenyebb szerepet vállal pártjában, a kormányzó konzervatív Horvát Demokratikus Közösségben (HDZ), amely egy hete leszerepelt az elnökválasztáson. Sanader zágrábi sajtóértekezletén azzal indokolta döntését, hogy hiba volt 2009. júliusában távoznia a kormány és a HDZ éléről.

Andrija Hebrang, a HDZ elnökjelöltje a szavazatok közel 12 százalékával a harmadik helyen végzett az elnökválasztás december 27-i első fordulójában, így nem jutott tovább a január 10-i második fordulóba. Ez volt a HDZ legrosszabb országos választási szereplése a párt 1989-es megalapítása óta.

Sanader júliusban különösebb magyarázat nélkül távozott a horvát kormány és a HDZ éléről, miniszterelnöki megbízatásának lejárta előtt két évvel. Kormányfői és pártelnöki tisztségében is addigi helyettese, Jadranka Kosor követte. Andjelko Milardovic független elemző úgy vélekedett, hogy Sanader politikai visszatérése kiélezheti a HDZ-n belüli csoportok ellentéteit.