Erzsébet
1 °C
4 °C

Meghalt Anne Frank bujtatója

2010.01.12. 07:56

Meghalt az utolsó tagja is annak a csoportnak, amely Anne Frank zsidó kislány családját bújtatta a II. világháború idején. Miep Gies 100 éves volt.

Rövid betegség után meghalt Miep Gies, az utolsó tagja annak a csoportnak, amely segített Anne Frank családjának. Az asszony rejtette el a kislány naplóját is, miután a Gestapo felfedezte amszterdami rejtekhelyüket, és elhurcolták őket a II. világháború idején. Anne betegség miatt meghalt a Belgen Belsen-i koncentrációs táborban még a háború vége előtt. Apjának sikerült hazatérnie Auschwitzból. Gies ezután adta át neki Anne naplóját, amely világszerte ismertté vált, miután 1947-ben először kiadták könyv formájában.

Hermine (Miep) Santruschitz Bécsben született 1909-ben, majd 11 éves korában családjával Hollandiába költözött. 1933-ban kezdett Otto Frank cégénél dolgozni. Hollandia náci megszállása után az élete kockáztatásával rendszeresen élelmet vitt a bujkáló Frank és egy másik zsidó családnak egészen 1944-ben történt lebukásukig.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?