Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Az USA korlátozná Irán üzemanyag-szállítóit

2010.01.29. 07:08

A washingtoni szenátus helyi idő szerint csütörtökön jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely engedélyezi, hogy Barack Obama amerikai elnök szankciókat hozzon az Iránnak üzemanyagot szállító, illetve az ottani olajfinomító kapacitások bővítését segítő cégek ellen.

A szankcióknak az lenne a céljuk, hogy akadályozzák Irán benzinellátását, és ezzel nyomást gyakoroljanak a teheráni vezetésre, hogy állítsák le az ország vitatott atomprogramját. Irán ugyan a világ egyik legnagyobb olajkitermelője, de megfelelő finomítói kapacitások hiányában benzinfelhasználásának 40 százalékát kénytelen importból fedezni.

A törvény lényegében a feldolgozott olajtermékeket Iránba szállító nagy külföldi cégeket, például a francia Totalt  és a brit British Petroleumot fenyegeti. Ugyanakkor egyes amerikai üzleti csoportok figyelmeztetnek, hogy a szankciók káros hatással is járhatnak: miközben az amerikai vezetést most számos állam támogatja az iráni atomprogram leállításának követelésében, az esetleges közös szankciók meghozatalában, egy ilyen egyoldalú amerikai lépés azonban az Egyesült Államok ellen hangolhatná az érintett cégek anyaországait.

Mivel a washingtoni képviselőház már decemberben elfogadta saját szövegtervezetét ebben az ügyben, most közös nevezőre kell hozni a két dokumentumot, és csak ezután írhatja majd alá Barack Obama.