Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az alkotmányt védő ellenzékieket állított elő Moszkvában

2010.01.31. 18:41

Moszkvában a rendőrség vasárnap neves ellenzékieket állított elő, akik az alkotmány gyülekezési jogról szóló cikkelyének védelmében tüntettek engedély nélkül, és hasonlóan jártak el a rendőrök Szentpéterváron is az ottani tüntetőkkel szemben. A moszkvai tüntetők - szemtanúk szerint mintegy 400 ember -, kitartóan egyetlen szót skandáltak: "Szégyen!". Az események mintegy száz újságírót és fotóst vonzottak. Legalább 50 személyt előállítottak, köztük Borisz Nyemcov ismert politikust, Eduard Limonovot, a betiltott nemzeti bolsevisták vezetőjét és egyben a Másik Oroszország ellenzéki koalíció társelnökét.

Az ellenzék számos szervezete minden 31 napos hónap utolsó napján megpróbál tüntetni az alkotmány 31. cikkelyének védelmében, amely biztosítja az állampolgárok jogát a békés, fegyverek nélküli gyülekezéshez, gyűlésekhez és tüntetésekhez. Oroszországban az ilyen megmozdulásokhoz a városi hatóságok engedélye szükséges, egyebek között a helyszínre és a létszámra, de az ellenzék tavaly öt alkalommal nem kapott engedélyt a kért helyszínre, a belvárosi Triumfalnaja térre.  A december 31-i tüntetésen tanúsított rendőrségi eljárást már nemzetközi szervezetek is elítélték, köztük az Amnesty International. A városi hatóságok azonban vasárnapra is kemény fellépést helyeztek kilátásba, és ígéretüket betartották.