Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Elkezdődött az ukrán elnökválasztás

2010.02.07. 08:48

Megnyíltak a szavazóhelyiségek Ukrajnában az elnökválasztás második fordulóján vasárnap reggel, hogy megválasszák az 1991 óta független szovjetköztársaság negyedik államfőjét.

A január 17-i első fordulóban Viktor Janukovics ellenzéki pártvezető és Julija Timosenko kormányfő kapta a legtöbb szavazatot - 35,32, illetve 25,05 százalékot – így ők indulnak a legfőbb közjogi méltóságért.     Bár a két jelölt között a különbség az első fordulóban tíz százalékpontos volt, a második forduló kimenetét nehéz megjósolni. Viktor Janukovicsnak „sziklaszilárd” szavazóbázisa van, főként az ország többségében oroszajkúak lakta keleti és déli részében, az első fordulóban Kárpátalján is ő vezetett, többek között a magyar, román és más kisebbségek támogatásának köszönhetően, Julija Timosenkónak viszont nagyobbnak látszik az esélye szavazói számának növelésére. Az első fordulóban a mintegy 36 millió szavazásra jogosult állampolgár 66 százaléka adta le voksát.     A két forduló között mindkét jelölt versengett a 13,05 százaléknyi szavazattal harmadik helyen végzett Szerhij Tihipko volt jegybankelnök kegyeiért, aki nyilvánosan nem kötelezte el magát egyik jelölt mellett sem.

A két forduló között mindkét jelölt versengett a 13,05 százaléknyi szavazattal harmadik helyen végzett Szerhij Tihipko volt jegybankelnök kegyeiért, aki nyilvánosan nem kötelezte el magát egyik jelölt mellett sem.     A kampány feszült hangulatban ért véget péntek éjfélkor, miután mindkét jelölt tömegtüntetésekkel fenyegetőzött arra az esetre, ha az ellenfél csalni fog. Elemzők szerint minél kisebb lesz közöttük a különbség, annál nagyobb az utcai megmozdulások esélye.