Erik, Alexandra
EUR 386,07 Ft
USD 366,29 Ft
11 °C
23 °C

Elítéltek egy spanyol hírszerzőt kémkedésért

2010.02.11. 20:28

Tizenkét évi börtönre ítélte csütörtökön egy madridi bíróság a spanyol hírszerzés egyik volt emberét, aki titkos dokumentumokat akart eladni Oroszországnak, bár nem bizonyosodott be, hogy ez sikerült is neki.

Ilyen, hazaárulásnak minősülő ügyben először hoztak ítéletet Spanyolországban a demokrácia helyreállítása óta. Az elítélt a Nemzeti Hírszerző Központ (CNI) felépítéséről, kapcsolatrendszeréről és ügynökeiről gyűjtött össze adatokat. Tevékenységéről Az El País című lap értesülése szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) értesítette a spanyolokat. A bíróság indoklása szerint ezek az adatok egy idegen hatalom kezébe jutva nagy veszélybe sodorták volna Spanyolország biztonságát.

Roberto Flórez 1991-től 2004-ig dolgozott a hírszerzésnek, és 2007-ben tartóztatták le. Tenerife-i otthonában, egy számítógépen megtalálták a szövegét két levélnek is, amelyet Oroszország madridi nagykövetsége egyik tanácsosának írt. A letörölt levelet számítástechnikai módszerrel rekonstruálták. Flórez ezekben felajánlotta az együttműködést, a másikban ízelítőt adott az ellopott adatokból. Szolgálataiért indulásként 200 ezer amerikai dollárt kért készpénzben.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét