Özönvíz sújtja Haitit, 13 halott

2010.03.01. 19:57

Legalább 13 ember vesztette életét Haitin a hét végén bekövetkezett áradások és földcsuszamlások következtében. Mint a karibi ország polgári védelmi hatósága hétfőn beszámolt róla, négy ember halt meg, amikor a szakadó eső okozta árvíz végigsöpört a déli Les Cayes kikötővároson, az ország harmadik legnagyobb településén. A fővárostól, Port-au-Prince-től mintegy 160 kilométerre nyugatra fekvő város közel kétharmadát öntötte el az áradat. További négy ember a közeli Cavaillonban, négy pedig Saint Louis du Sudben vált a természeti csapás áldozatává.

A hatóságok és a segélyszervezetek szerint a Les Cayes-i árvíz élesen rávilágít a január 12-i földrengés túlélőinek igen sérülékeny helyzetére.

A közel 300 ezer halálos áldozatot követelő katasztrófa következtében Haitin több mint egymillió ember vált hajléktalanná, s a segélyszervezetek versenyt futnak az idővel, hogy a még a márciusban beköszöntő esős évszak előtt biztosabb menedékhez juttassák a fővárosban és másutt szedett-vedett táborokban elhelyezett túlélőket. A nemzetközi vöröskereszt szerint eddigi erőfeszítéseik keretében a mintegy 1,3 millió hajléktalanná vált ember közel 40 százaléka jutott ponyvákhoz, sátorhoz vagy megfelelő szerszámokhoz.

Bár Iain Logan, a vöröskereszt Port-au-Prince-i műveleteinek vezetője szerint már a 2008-as pusztító hurrikánok után hozzáláttak Haitin a katasztrófakészültség jelentős növeléséhez, jelenleg szinte egyedülálló körülményekkel kell megküzdeniük. A katasztrofális januári földrengést ugyanis gyors egymásutánban követi majd a trópusi esős évszak és a karibi térségben június 1-jével kezdődő hurrikánszezon, miközben a 7-es erősségű földrengés miatt romokban heverő Port-au-Prince vízelvezető csatornái törmelékkel és szeméttel vannak tele.

A segélyszervezetek félelmei szerint az esős évszak teljesen elmoshatja a deszkákból, fólialapokból, takarókból és hullámlemezekből eszkábált kényszerhajlékokat a Port-au-Prince-ben és környékén spontán létesült mintegy ötszáz menekülttáborban.