Megvan az ukrán kormánykoalíció parlamenti többsége

2010.03.11. 00:48

Ukrajnában befejeződtek a parlamenti kormánykoalícióról folytatott tárgyalások, Viktor Janukovics elnök pártja és két másik politikai erő megállapodásra jutott az új koalíció létrehozásáról - közölte szerda este Olekszandr Lavrinovics, a parlament elnökhelyettese.

A koalíció a Janukovics-féle Régiók Pártjából, a kommunista pártból és Litvin Tömbjéből (Volodimir Litvin az ukrán parlament elnöke) fog állni, melyhez más képviselők is csatlakoznak - mondta Lavrinovics az ukrán televízióban. Hozzátette, hogy a hivatalos bejelentés a közeljövőben meg fog történni. A volt elnök, Viktor Juscsenko pártja, a Mi Ukrajnánk - Népi Önvédelem nem hozott olyan döntést, hogy belépne a koalícióba - közölte a parlament elnökhelyettese.

A három formációnak csak 219 képviselője van, míg a parlamenti többséghez legkevesebb 226 honatyára van szükség. A hiányzó képviselők a függetlenek és más parlamenti csoportok tagjai közül kerülnek ki, köztük olyanokból, akik közel állnak Juscsenkóhoz - pontosított Lavrinovics, aki egyben a Régiók Pártjának egyik magas rangú felelőse.