Vallási incidens a cordobai katedrálisban

2010.04.02. 21:41 Módosítva: 2010.04.02. 21:41

Muszlimok egy csoportja megpróbált imádkozni szerdán a spanyolországi Cordoba katedrálisában, ami eredetileg mecset volt, közölte a spanyol rendőrség pénteken. A próbálkozást megakadályozták a biztonsági őrök, végül a helyszínre érkező rendőrökkel kisebb dulakodás kezdődött. Az incidens végén két turistát őrizetbe vettek, egy rendőr és egy biztonsági őr pedig könnyebben megsérült.

A rendőrség szerint Ausztriából érkezett 120 muszlim szerda este, majd megnézték a katedrálist. Hatan vagy heten közülük az iszlám vallás szokásai szerint imádkozni kezdtek, mire a biztonsági őrök felszólították őket, hogy fejezzék be.

A cordobai katedrális (Fotó: Dominique Faget)
A cordobai katedrális (Fotó: Dominique Faget)

Az őrökkel és a kiérkező rendőrökkel heves vita, majd dulakodás kezdődött. A rendőrség szerint két turista erőszakosan lépett fel, ezért őrizetbe vették őket a közrend megzavarása és a hatóságok személyekkel szembeni ellenállás vádjával. Végül a csoport kivonult, és az őrizetbe vetteket is elengedték később.

A cordobai katedrálist Nagy Mecsetként építették a mórok az ibériai félsziget meghódítása után a VIII. században. Cordoba három vallás városaként volt ismert, ahol a keresztények, a zsidók és a muszlimok békésen megfértek egymással a középkorban.

A katedrális belseje (Fotó: Cristina Quicler)
A katedrális belseje (Fotó: Cristina Quicler)

A Nagy Mecsetből 1236-ban lett katedrális, miután III. Ferdinánd király kiűzte a mórokat, azóta ritka kivételektől eltekintve a muzulmánoknak tilos volt imádkozniuk a katedrálisban, amely megőrizte a mór hagyományt építészetileg. Az UNESCO 1984-ben a világörökség részének nyilvánította a katedrálist, amely a turisták kedvelt úticélja.  • Hírek
  • Hírek