Kigyulladt egy Airbus Hongkongban

2010.04.13. 15:58 Módosítva: 2010.04.13. 15:58

Kényszerleszállás közben a hongkongi repülőtéren kigyulladt egy Airbus A330-as repülőgép egyik kereke, a balesetben nyolcan megsérültek. A Cathay Pacific CX780-as járata az indonéziai Surabayából érkezett a hongkongi Chek Lap Kok repülőtérre 309 utassal és 14 fős személyzettel a fedélzetén, amikor motor-meghibásodás miatt kérte kényszerleszállás engedélyezését. A baleset helyi idő szerint röviddel délután 2 óra előtt történt.

Az utasok evakuálását három vészcsúszdán a személyzet segítségével hajtották végre. A tüzet megfékezték, a sérülteket kórházba szállították. Az utasok a leszállás és a gép kiürítése közben sérültek meg, közülük kettő állapota súlyos, ketten késő délután már elhagyhatták a kórházat,a többiek állapota kielégítő.

A baloldalon mind a négy kerék gumiabroncsai kilyukadtak, a jobb oldalon kettő. A kerekek leszállás közben kaptak lángra. A baleset oka és körülményei egyelőre nem ismeretesek, szakemberek a történtekért az 1998 óta forgalomban lévő Airbus egyik motorjának leállását hibáztatják.

Április elsején éjfélkor ugyancsak ezen a hongkongi repülőtéren a Swiss International Airlines Zürichbe tartó Airbus A340-es gépének négy kereke robbant szét a kifutópályán felszállás közben, tönkretéve a gép egyik motorját. A szakemberek azóta sem találtak magyarázatot a történtekre.