Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Többezres szerb tüntetés Koszovóban

2010.04.26. 21:09

Több ezer koszovói szerb tüntetett hétfőn a helyi szerbek politikai központjának tartott, közép-koszovói Gracanica-ban, miután az albánok által uralt hatóságok úgy döntöttek, hogy leszerelik a szerb mobilszolgáltatók helyi átjátszói antennáit. A tüntetők békésen vonultak a Koszovó fővárosától, Pristinától hat kilométerre, keletre lévő város utcáin.

A hatóságok szerint az átjátszók illegálisak, mivel nincs engedélyük Koszovó államtól, amely 2008 februárjában elszakadt Szerbiától, és független lett. "Nincs joguk ahhoz, hogy veszélyeztessék a szerbek kommunikációját" - közölte a koszovói szerb vezető, Rada Trajkovics a tüntetés résztvevői előtt mondott beszédében. A tiltakozás vezetői azt mondták, hogy addig folytatják a megmozdulást, amíg nem állítják helyre a hálózatot, és egyben nemzetközi fellépést követeltek.

Ekrem Hodzsa a koszovói telekommunikációs hatóság vezetője azt mondta, hogy a 28 szerb mobil-átjátszóból 26 működését már megszüntették, mivel "törvénytelen azok üzemeltetése".Koszovóban három szolgáltatóval volt eddig jelent a szerbiai mobilhálózatot működtető társaság. Az egykori szerb tartományban főleg a szerbek csak ezeket használták a koszovói szolgáltatók helyett.

Az átjátszók leállításának 80 ezer koszovói szerb mindennapi életére lesz döntő hatása. Az ügy Belgrádban nagy felháborodást váltott ki. A szerb kormányfő, Mirkó Cvetkovics közölte, hogy kormánya kiterjedt diplomáciai akcióba kezdett."Nagyon komolyan vesszük az ügyet, és mindent megteszünk, hogy segítsünk a koszovói szerbeken. Egy valamit azonban nem használunk fel: az erőszakot"- mondta a kormányfő a Beta, szerb hírügynökség jelentése szerint. Közben a koszovói rendőrség azt közölte, hogy a hétvégén megrongáltak a koszovói szolgáltatókhoz tartozó három átjátszót a szerbek lakta Észak-Koszovóban.