Júniusban lesznek előrehozott választások Belgiumban

2010.05.03. 22:52

Belgiumban várhatóan június 13-án rendezik meg az előrehozott parlamenti választásokat. A június közepére tervezett voksolás lehetővé tenné, hogy még azelőtt új kormány alakuljon Belgiumban, hogy az ország vezetése július elsején átveszi az EU soros elnöki tisztségét.

A leköszönő kormányfő Yves Leterme közleménye szerint az előrehozott választásokról hozott "nyilatkozatot benyújtják a parlament alsó-, és a felső házának is". Ezután a dokumentumot várhatóan csütörtökön fogadják majd el. Abban az esetben pedig, ha a parlamenti procedúra időben csúszást szenvedne, a parlamenti választásokat egy héttel később, június 20-án tartják majd meg. Ebben az esetben a voksolást megelőző, június 17-én és 18-án esedékes brüsszeli uniós csúcsértekezleten egy ügyvivő kormány, illetve az államfő, II. Albert király képviseli majd Belgiumot.

Belgium kormánya csaknem két hete omlott össze, miután a kormányfő április 22-én csütörtökön bejelentette lemondását. Yves Leterme döntésének előzménye, hogy a kormánykoalíció egyik fontos flamand pártja visszavonta a kabinet támogatását - amivel lényegében megbuktatták a kormányt. A koalíciót felmondó párt, a flamand liberálisok gyűjtőpártja, a VLD. Visszalépésüket az okozta, hogy a holland nyelvű flamandok és a francia ajkú vallonok nem tudtak egymással megegyezni a Brüsszelt és környékét átfogó választókerület nyelvi határok szerinti kettéválasztásában.