A győzelem napját ünneplik Moszkvában

2010.05.09. 12:30
Moszkvában és további 19 orosz városban moszkvai idő szerint vasárnap reggel 10 órakor megkezdődött a második világháborúban a fasizmus felett aratott győzelem 65. évfordulójára rendezett díszszemle. Mesterházy Attila szerint ez a nap Magyarország világháborús szereplése ellenére is a győzelmet jelenti a számunkra,

A Vörös térre kihozták az orosz állami zászlót, ahol Dmitrij Medvegyev államfő, a fegyveres erők legfőbb főparancsnoka rövid beszédet mondott. Medvegyev beszédében hangsúlyozta, hogy a második világháború tanulságaira emlékezni kell, és rámutatott, hogy a Föld békéje továbbra is törékeny. Rámutatott, hogy 1945-ben nem csupán katonai, hanem hatalmas, közös erkölcsi győzelem született, amelyért harcoltak a volt Szovjetunió népei és a szövetséges államok. A háború óta első ízben vonultak fel az egykori szövetségesek - Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Franciaország, valamint Lengyelország - egységei.

Katonai díszszemle

A Vörös téren a GAZ-233014-es páncélozott autó, a Dozor páncélozott terepjáró, a BTR-80 kétéltű páncélozott szállító harcjármű, és szintén kétéltű BMP-3 páncélozott gyalogsági harcjármű, a T-90A harckocsi és az MSZTA-SZ önjáró páncélos tarack mutatkozott be. Ezután nyolcas csoportokban, egy-egy felvezetővel Buk-2 M2 önjáró légvédelmi egységek, TOSZ-1 rakéta sorozatvetők, RSZ30 Szmercs nehéz rakéta-sorozatvetők, SZ-400-as légvédelmi önjáró rakétakegységek. A légi bemutatón 127 repülőgép alig 8 perc alatt húzott el a Vörös tér felett. A sort 10 Mi-8-as harci szállító helikopter nyitotta meg zászlókkal, mögöttük 6-6 Mi-24-es többcélú és Mi-28-as csapásmérő helikopter repült. Következett egy Mi-26-os szállító és 4 Mi-8-as harci szállító helikopter, majd a Ka-50-es, Ka-52-es és Ka-27-es harci helikopterek köteléke. Ezután 12 MiG-29 SZMT és 11 Szu-25-M vadászgép húzott el a tér felett egy, az évforduló 65-ös számát formázó kötelékben.

Mesterházy Attila szerint a győzelem napja Magyarország II. világháborús szereplése ellenére is a győzelmet jelenti a számunkra, mert azok győztek, akik félelem nélkül mondtak ítéletet a fasizmus felett, akik életben maradva bátran ki mertek állni a magyarországi náci propaganda ellen. A szocialista politikus közleményében kifejtette: ez a győzelem az egyes emberé, de ekképpen minden emberé is, még akkor is, ha alapvetően a nácizmussal szembeszállt nagyhatalmak ünnepe május 9-e.

Mesterházy szerint a győzelem napja ekképp a béke napja is, mert hisszük, hogy nem lesz még egy olyan háború, amely mintegy 60 millió ember halálát követeli. „Ezért kell józanul mérlegelnünk, mi a teendő akkor, amikor a fasizmust megigéző eszmék fertőzik a társadalmat, amikor egyszerre üti fel fejét ismét a zsidózás és a kommunistázás, amikor egyre többen érzik magukat kirekesztettnek és megalázottnak ma Magyarországon” – hangsúlyozta.