Chávez tagadja, hogy lánya követné az elnöki poszton

2010.05.30. 22:39 Módosítva: 2010.05.30. 22:47

Hugo Chávez venezuelai államfő vasárnap cáfolta, hogy idősebb leánya, María követhetné őt az elnöki bársonyszékben, miután jelöltetné magát a következő elnökválasztásokon. Chávez szokásos vasárnapi Aló Presidente című rádió- és tv-műsorában cáfolta a Las verdades de Miguel című hetilap állításait, miszerint a venezuelai elnök állítólag azt szeretné, hogy 30 esztendős, újságírói képzettséget szerzett María leánya legyen az utóda, és így 2013-tól 2019-ig lehetne államfő.

"Kerek perec tagadom ezt az állítást, Egyik gyermekemnek sincsenek politikai ambíciói" - jelentette ki Chávez, aki szerint az ilyen híresztelések támadásokat jelentenek családja ellen.

A vasárnap rendezett kolumbiai elnökválasztás kapcsán Chávez - akinek elnöksége alatt elég feszültté vált a viszony Caracas és Bogotá között - annak az óhajának adott hangot, hogy "az Úr adjon világosságot" a szomszédos Kolumbia népének, hogy annak vezetői "térjenek le a más népek elleni háború és agresszió útjáról". Reményét fejezte ki, hogy Kolumbiában "nem egy maffia", hanem olyan kormányzat - legyen az akár jobboldali - kerül hatalomra, amellyel lehet tárgyalni és együtt dolgozni. Chávez 2009 közepén fagyasztotta be kapcsolatait Kolumbia leköszönő elnökével, Álvaro Uribével, azt állítva, hogy Bogotá és Washington támaszpontszerződése országát fenyegeti.