Az iraki központi banknál robbantottak

2010.06.13. 17:57

Pokolgép robbant vasárnap az iraki központi bank bagdadi székháza előtt, legkevesebb tizenöten meghaltak, negyvenhárman megsebesültek. Ez az első alkalom, hogy a központi bank lett merénylet célpontja. A pokolgép éppen akkor robbant fel, amikor a banki alkalmazottak munkaidejük leteltével elhagyták az épületet.

A rendőrség és a katonák azonnal körülzárták a bankot, attól tartva, hogy a pokolgép robbantása csak nyitánya volt a pénzintézet tervezett kirablásának, mondta Bagdad biztonsági erőinek szóvivője, Kászim al-Muszávi vezérőrnagy.

A robbantás füstje messziről látszik
A robbantás füstje messziről látszik

Egyes jelentések szerint négy bombát is működésbe hoztak fegyveresek, akiket a biztonsági erők a környező épületek tetejére szorítottak. Egy banki alkalmazott úgy tudta, a merénylőknek nem sikerült bejutniuk a bank épületébe. A helyi televízió azt jelentette, hogy az összes elkövetővel végeztek.

A merényletet összefüggésbe hozzák azzal, hogy hétfőn ül össze először az újonnan választott parlament. Ugyanakkor nem zárják ki azt sem, hogy a merénylők szándéka a bank kirablása lehetett - az elmúlt hetekben szunnita felkelők többször is végzetes támadást intéztek arany- és ékszerkereskedők ellen.