Turistákat támadnának a kurd csoportok

2010.06.18. 16:12
A Törökországba tartó turisták elleni merényletekkel fenyegetőztek a kurd szélsőségesek, szakértők szerint azonban ettől még nem fog visszaesni az országba induló nyaralók száma.

Merényletekkel fenyegetőzik a Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) elnevezésű szélsőséges szervezet törökországi turista célpontok ellen. "Minden üdülőterület támadási és megtorlási célpont számunkra" - hangsúlyozta a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik alszervezetének számító szélsőséges csoport.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a szakértők szerint nem várható, hogy a szervezet fenyegetése bármiféle hatással lesz majd a törökországi turizmusra. A 2005-ös és 2006-os, a TAK által végrehajtott támadásokat követően egyáltalán nem esett vissza a turistaforgalom, sőt, azóta is meredeken emelkedik. 2007-ben 23 millióan látogattak el az eurázsiai országba, míg 2009-ben már 27 millió turistát regisztráltak.

"Az embereknek ugyan komolyan kell venni a TAK fenyegetését, de a közúti forgalom kétségkívül nagyobb veszélyt jelent a nyaralók számára" - jegyezte meg Nihat Ali Özcan, a TEPAV ankarai politikai intézet kurdokkal foglalkozó szakértője.