Gerzson
-3 °C
3 °C

Heves harcok Mogadishuban

2010.07.02. 21:58

Legkevesebb harmincegy civil vesztette életét Mogadishuban csütörtök óta az al-Shabaab iszlamista milícia és a szomáliai kormányerők, valamint az Afrikai Unió békefenntartói közötti heves tüzérségi összecsapásokban, közölték pénteken kórházi források. A szomáliai főváros mentőszolgálatának a vezetője elmondta, az elmúlt hónapok legvéresebb harcai zajlottak, nagyon súlyos polgári veszteségekkel. A mentők 31 civil holttestét szedték össze, 93 sebesültet pedig kórházba szállítottak. Az áldozatok többsége otthonában halt meg, mert házukat tüzérségi találat érte.

Csütörtökön a kormányerők és a velük szövetséges AU-békefenntartók indítottak offenzívát Mogadishu északi részén, hogy visszaszerezzék azokat az állásokat, amelyeket az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő al-Shabaab fegyvereseinek kényszerültek átengedni a hét elején. A harcok péntek délutánig tartottak.

Az al-Shabaab egyik vezetője, Muktar Robow azt állította, hogy a csatát szervezetének fegyveresei nyerték meg. "Allah ellenségei elvesztették az ütközetet" - mondta, hozzáfűzve, hogy a milicisták egy ellenséges harckocsit megsemmisítettek, a harcjármű öttagú legénysége pedig odaveszett.

A kormányerők ugyancsak azt állították, hogy az ellenség fölé kerekedtek. Heves összecsapások voltak, és mindkét oldalon keletkeztek veszteségek, közölte az AU békefenntartóinak egyik vezetője.