Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Obama rábólintott az Irán elleni új szankciókra

2010.07.02. 07:13

Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint csütörtökön aláírta az iráni bank- és energiaszektorra vonatkozó újabb szankciókról szóló törvényt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa és az Európai Unió újabb szankciói után elfogadott amerikai törvény az Iránnal kereskedő külföldi cégeket bünteti.

A jogszabály értelmében büntetéssel sújtják azokat amerikai bankokat, amelyeknek külföldi leányvállalataik az Iráni Forradalmi Gárdával vagy vezető cégekkel üzletet kötnek, továbbá azokat a cégeket, amelyek gázolajat vagy finomított benzint szállítanak Iránnak, vagy ezen termékek előállításához szükséges berendezéseket adnak el Teheránnak. A kongresszus a múlt héten fogadta el a törvényt.

Az elnök leszögezte: nyitva a diplomáciai tárgyalás lehetősége, de Irán még nagyobb nemzetközi nyomásra számíthat, ha nem hagy fel az urándúsítással.

Az Egyesült Államok és európai szövetségesei azzal gyanúsítják Iránt, hogy atomfegyver gyártására készül, annak ellenére, hogy Irán kitart amellett: atomprogramja kizárólag békés energiatermelési célokat szolgál.