József, Bánk
-6 °C
0 °C

Indiai tüntetőkre lőttek, három halott

2010.07.07. 06:49

Demonstráló tömegre nyitott tüzet az indiai rendőrség a muszlim többségű Kasmírban kedden, az incidensekben három tüntető meghalt. A több száz fős tömeg kőzáport zúdított a rendőrökre, akik előbb könnygáz bevetésével igyekeztek véget vetni a demonstrációnak. Miután ezzel nem értek célt, a tömegbe lőttek.

Eközben az indiai hatóságok ismét kijárási tilalmat vezettek be Kasmír Indiához tartozó részének a fővárosában, Szrinagarban, mivel az utóbbi hetekben elszaporodtak az erőszakcselekmények. A heves tüntetések résztvevői az emberi jogok állítólagos megsértése ellen tiltakoznak. A helyi lakosok azzal vádolják a kormányerőket, hogy legkevesebb tizenöt embert lőttek le az elmúlt néhány hétben az utcai tüntetések feloszlatásakor.

A himalájai kasmíri területre Pakisztán és India egyaránt igényt tart. A többségében hindu India és a muzulmán Pakisztán állami függetlenségük elnyerése óta három háborút vívott egymással, ezek közül kettő Kasmír hovatartozása miatt robbant ki. A két fél között korábban állandóak voltak a kasmíri elválasztó vonalon átcsapó fegyveres támadások, de 2003-ban a két ország tűzszünetet kötött egymással, és egy évvel később beindították a békefolyamatot.