Alfréd
-3 °C
3 °C

Venezuálában elfogtak egy kolumbiai kokainbárót

2010.07.07. 07:15

Venezuelában rendőrkézre került a Norte del Valle kolumbiai drogkartell utolsó szökésben lévő vezére, jelentette be kedden Hugo Chávez venezuelai elnök. A 65 éves Carlos Alberto "Beto" Renteriát a dél-amerikai országhoz tartozó Matgarita-szigeten fogták el hétfőn. A caracasi hatóságok kiadják a férfit az Egyesült Államoknak, amely korábban 5 millió dolláros jutalmat ajánlott fel annak, aki nyomravezető információval látja el az amerikai kábítószer-ellenes szerveket.

Washington vádjai szerint Renteria bűnszövetkezete a 90-es évektől kezdve 500 tonna kokaint csempészett az Egyesült Államokba. Chávez a kolumbiai drogvezér elfogásáról nem szolgált részletekkel, de azt közölte, hogy a férfit már szerdán átadják az amerikai hatóságoknak.

Június 24-én ugyancsak Venezuelában fogtak el egy másik jelentős kolumbiai drogbárót, Luis Frank Tellót. Chávez tizenegy évvel ezelőtti elnökké választása óta a kolumbiai drogkartellek vezetői közül sokan Venezuelában próbáltak meg menedékre lelni. Az amerikai és a kolumbiai hatóságok gyakran vádolják azzal Chávez kormányzatát, hogy "lazán" kezeli a kábítószer-csempészek elleni harcot. Egy kolumbiai illetékes utalt arra, hogy Renteria is már jó ideje Venezuelában él.