Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Argentínában engedélyezték az egyneműek házasságát

2010.07.15. 11:32

Argentínában a szenátus helyi idő szerint csütörtök hajnalra nyúlt vitáját követő szavazás eredményeként engedélyezték az egyneműek házasságát. A törvénytervezetet támogatta Cristina Kirchner elnök balközép kormánya, és a szenátorok 33 igen szavazattal 27 ellenében elfogadták azt. Argentína ezzel Latin-Amerika első országa lett, ahol a törvény lehetővé teszi az azonos neműek egybekelését.

A szenátusi döntés értelmében a polgári törvénykönyvnek a házasság kötelékét szabályozó cikkelyében a "férj és feleség" szavakat a "szerződő felek" kifejezés váltja fel. A meleg házaspárokat megilletik mindazok a jogok, amelyek a - 91 százalékban római katolikus vallású - lakosság egészét. Így gyermekeket fogadhatnak örökbe, családi pótlékot igényelhetnek, és szabadnapokat vehetnek ki családi problémák esetén.

Az argentin parlament felsőházában élő televíziós közvetítésben 15 órán át vitatkoztak a szenátorok a törvényről. A vita után Miguel Pichetto, a kormánypárti frakció vezetője történelmi napnak nevezte a szenátusi tárgyalás napját, és emlékeztetett arra, hogy a szenátorok július 14-én a nagy francia forradalom kitörésének évfordulóján kezdték el maratoni vitájukat.

Argentína a világon a tizedik ország, ahol a törvények az adott ország egész területén engedélyezik a melegházasságokat. Eddig Hollandia, Belgium, Spanyolország, Kanada, a Dél-afrikai Köztársaság, Norvégia, Svédország, Portugália és Izland törvényhozása engedélyezte az egyneműek frigyét.