Mégis bűnös lehet három koszovói gerillavezér

2010.07.21. 12:43

A megfélemlített tanúk vallomásai hiányoztak, ezért engedték szabadon annak idején Haradinajt, állítja a Nemzetközi Törvényszék vezetője. Újratárgyalják a volt koszovói miniszterelnök és két társa ügyét.

Újra kell tárgyalni a volt koszovói miniszterelnök, Ramush Haradinaj ügyét. Így döntött szerdán a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnökkel foglalkozó hágai Nemzetközi Törvényszék (NT).  
Haradinaj, miniszterelnöksége előtt, a koszovói albánok egykori gerillaszervezetének, a Koszovói Felszabadítási Hadseregnek (UCK) a regionális parancsnoka volt. Az NT ügyésze azzal vádolta Haradinajt, hogy 1998 márciusa és szeptembere között, a függetlenségi harcokban szerbek és romák meggyilkolásában vett részt Nyugat-Koszovóban. Azonban 2008-ban a volt miniszterelnököt első fokon felmentették, a bíróság nem találta bizonyítottnak a vádakat.

Közben a per idején egyes tanúknak nyomuk veszett, mások nem voltak hajlandóak vallomást tenni. Ahogy azt Patrick Robinson, a törvényszék elnöke szerdán megállapította, a tanúkat megfélemlítették, ellehetetlenítve ezzel a pert. Évekkel ezelőtt ez elkerülte a bíróság figyelmét, újra kell tárgyalni a három háborús bűnös gerillavezér, Haradinaj, Idriz Balaj és Lahi Brahimaj ügyét.

Nagy felháborodást váltott ki annak idején Szerbiában a felmentő ítélet, illetve az, hogy Brahimajt ugyan bűnösnek találták, mégis feltételes szabadlábat kapott. Szerbia ugyanis úgy gondolta, hogy az NT a három koszovói felé húzott, míg a szerbekre emberiesség elleni bűncselekmények miatt súlyos ítéleteket szabott.