Észak-Korea sorozatokat lőtt a tengerbe

2010.08.09. 14:30 Módosítva: 2010.08.09. 14:39

Az észak-koreai tüzérség több sorozatnyi lövést adott le hétfőn a Sárga-tengerre abban a térségben, ahol Dél-Korea éppen befejezett egy ötnapos haditengerészeti gyakorlatot. A száznál is több lövés dél-koreai források szerint alig fél órával később dördült el. A lövedékek a félsziget nyugati oldalán, a tengeri határvonaltól északra csapódtak a vízbe, és nem okoztak kárt.

Ez ugyanaz a térség, ahol márciusban elsüllyedt a Cshonan déli korvett, amelyet egy nemzetközi szakértői bizottság szerint északi torpedó talált el. Phenjan tagadja a támadást, az ügy miatt különösen feszült a két ország viszonya.

Az ötven éve nem látott méretű haditengerészeti gyakorlaton Szöul kifejezetten a tengeralattjáróról indított támadások elhárítására készült fel 29 hadihajó, ötven harci repülőgép és 4500 katona részvételével. Észak-Korea a gyakorlatot a déli invázió főpróbájának minősítette, és megtorlással fenyegetőzött. Egy déli szakértő szerint a tüzérségi tűzzel Phenjan azt jelezte, hogy készültségben áll minden eshetőségre.