Romatelepeket tüntetnek el Franciaországban

2010.08.12. 16:16

Több mint negyven illegális romatelepet számoltak fel Franciaországban azóta, hogy a hatóságok ezt a módszert is bevetik a bűnözés és az erőszak megfékezésére, közölte Brice Hortefeux belügyminiszter.

Hétszáz embert akarnak visszaküldeni származási helyére - Romániába vagy Bulgáriába - külön erre a célra bérelt repülőgépeken.

A miniszter közölte, hogy a jövő héten Párizsban tárgyalni fog a román kormány megbízottjaival, és ő azt szeretné, hogy amint lehet, román rendőrök érkezzenek Franciaországba segíteni.

Hortefeux július végén jelentette be, hogy - a köztársasági elnök politikai döntése alapján - háromszáz ilyen illegális telepet fognak felszámolni három hónap alatt. Az olyan romákat, akik vagyon elleni bűncselekményt követtek el, rövid úton kiutasítják.

Becslések szerint 15 ezer balkáni roma tartózkodik Franciaországban. Tavaly közel tízezret utasítottak ki, de emberi jogi szervezetek szerint kétharmaduk az országban maradt. Ezek a szervezetek elítélik, és egy nép megbélyegzésének tekintik, hogy Nicolas Sarkozy elnök egy beszédében összekapcsolta a bevándorlást és a bűnözést.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét