Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

A dalai láma a Föld megóvására szólított fel

2010.08.14. 17:18

A dalai láma szerint többek között a légkör felmelegedése állhat az elmúlt hetek ázsiai áradásainak, földcsuszamlásainak a hátterében, ezért a tibetiek száműzetésben élő vallási vezetője összehangolt nemzetközi erőfeszítést sürgetett a Föld megóvására.

"A szakértők szerint ezek a nagyon szokatlan áradások és az Oroszországban pusztító tűzvészek egy mélyebb probléma jelei, s ezt a problémát a bolygó példa nélküli felmelegedése, és más környezeti okok váltják ki" - mondta a dalai láma száműzetése színhelyén, az észak-indiai Dharamszalában, egyben imádkozva az áldozatokért.

A pakisztáni áradások a különböző becslések szerint 14-20 millió embert sújtanak, a halálos áldozatok számát pedig a helyi hatóságok 1300-ra, míg a világszervezet 1600-ra teszi. A Hszinhua hírügynökség legújabb, szombati összegzése szerint a nyugat-kínai Kanszu (Gansu) tartományban történt földcsuszamlásoknak 1239 halottja van, 505 ember továbbra is az eltűntek listáján szerepel. India északi részén pedig 189 ember halt meg, 400-an eltűntek abban a hatalmas esőzésben, illetve sárlavinában, ami augusztus elején Leh városát öntötte el.