A politikai változások áldozatává válik a királynő trónbeszéde

2010.09.13. 21:14
A politikai változások áldozatává válik a királynő trónbeszéde: az ország 1945 utáni történelmében először, jövőre vélhetően nem mond trónbeszédet II. Erzsébet brit királynő.

A hétfőn egy parlamenti vita nyomán ismertté vált információk alapján az uralkodó legközelebb 2012 húsvétján ismerteti alattvalóival a kormányzásnak a következő évre vonatkozó terveit.

A beszéd 2011 őszéről csúszik 2012 tavaszára, ennek oka pedig a politikai rendszer reformja, amelynek keretében Nagy-Britanniában áttérnek a fixen ötéves parlamenti ciklusra. A változtatások keretében a parlamenti választásoknak is állandó időpontot - május első csütörtökét - szabnak meg.

Eddig a hagyományok azt írták elő, hogy egy parlamenti ciklus nem tarthat tovább öt évnél, így a kormányfők gyakran népszerűségük csúcsán írtak ki újabb választásokat, hogy megerősítsék hatalmukat.

A királynő trónbeszéde csúcspontját jelenti a politikai szezonnak a Westminsterben. Rendszerint ősszel kerül rá sor, választási évben a voksolás után nem sokkal. A beszéd hagyománya e formájában 1852-re nyúlik vissza.