Buda, Richárd
-3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Merkel megfenyegette az ellenséges bevándorlókat

2010.09.18. 12:31
Felerősödött a bevándorlók körüli vita az unió több országában. A bolgár külügyminiszter a franciákat védte, amiért kitelepítették a romákat, és a német kancellár is keményebb fellépést helyezett kilátásba a beilleszkedni nem képes külföldiekkel szemben.

Megzabolázná Angela Merkel azt a mintegy 10-15 százalékot kitevő réteget a bevándorlókon belül, amelyik ellenségesen viszonyul a német társadalomhoz, és nem hajlandó annak szabályait elfogadni.

A német kancellár a Frankfurter Allgemeine Zeitung szombati számában interjúban elmondta: ehhez nincs szükség új törvényekre, csupán a meglévőket kell következetesen alkalmazni.

Példaként említette, hogy azt a segélyből élő személyt, aki félbehagyja a kötelezően előírt integrációs tanfolyamon való részvételt, első esetben a járandóság 30, ismételt esetben 60 százalékos csökkentésével lehet sújtani. Végső esetben az illető már csak természetbeni juttatásra számíthat a német államtól.

Szakítani kell Schröder naiv felfogásával

A kancellár az interjúban nyílt vitát sürgetett az integrációs politikában tapasztalható hiányosságokról. Mint mondta, sok éven át illúziókat tápláltunk az integrációról, holott az nem működik magától; sikere érdekében a külföldieket befogadó többségi társadalomnak is tennie kell.

Emlékeztetett arra, hogy a Schröder-kormány naiv multikulti felfogásával szakítva az uniópártok kötelezővé és a beilleszkedés központi elemévé tették a német nyelv elsajátítását, és kemény vizsgához kötötték külföldiek honosítását.

Egyre több mecset látható

A meglévő problémákra és lakossági félelmekre reagálva Merkel kijelentette: a német társadalomnak fel kell készülnie arra, hogy a városokban egyre több mecset lesz látható. Ezt az alkotmányban rögzített vallásszabadsággal indokolta, gyorsan hozzátéve: azt is elvárja, hogy az alkotmányt és a törvényeket mindenki betartsa, aki ebben az országban él.

Németországban mintegy 7,4 millió külföldi él. A szövetségi belügyminiszter e létszámon belül 10-15 százalékra becsülte a beilleszkedni nem hajlandók arányát. A tárca adatai szerint 1,1 millió külföldi - noha évek óta az országban él - nem tud németül.

"Nem tűrhetjük párhuzamos társadalmak kialakulását, amelyekben nem érvényesülnek alapvető jogaink, például férfi és nő egyenjogúsága. Csakis az alkotmány szellemében élhetünk együtt egymással a tolerancia és a kölcsönös tisztelet jegyében. Ezt mindenkinek el kell fogadnia, aki itt akar élni" - szögezte le a konzervatív újságnak adott interjúban a német kancellár.

Franciaországot is bírálták

A bevándorlók kérdéséről az utóbbi években más nyugat-európai országban is heves viták zajlottak. Franciaországot az elmúlt időszakban számos bírálat érte, amiért csaknem 8 ezer bevándorolt romát utasított ki az országból. Ezek közül 53 bulgáriai roma volt, akik 300 eurót kaptak a francia hatóságoktól hazatérésükért cserébe.

Andor László a romák mellett

Élesen bírálta a romák kollektív kiutasítását Franciaországból, és kiállt uniós kolléganője, Viviane Reding elítélő véleménye mellett Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa, aki egyben közölte: októberben a román fővárosban külön konferenciát tartanak a roma segélyprogramokról. Andor emlékeztetett: az EU az elmúlt években átfogó támogatási programot indított útjára a cigányság számára. A probléma által leginkább érintett EU-tagországok, Románia és Bulgária azonban nem hívták le kielégítő módon a támogatásokat az Európai Szociális Alapból. Ezért az EU októberben Bukarestben külön konferenciát szervez, hogy a romák számára indított segélyprogramokat az eddiginél jobban fel lehessen használni.

A bulgáriai romák képviselői és emberijogvédők szombatra tüntetést hirdettek a szófiai francia nagykövetség elé. Nyílt levélben akarják felszólítani Nicolas Sarkozy francia elnököt "más EU-országok állampolgárai deportálásának leállítására" - mondta a DROM romaszervezet egyik képviselője az állami rádióban.

Letelepedni nem volt joguk

A szabad mozgás joga nem jogosít fel a szabad letelepedésre - mondta Nikolaj Mladenov külügyminiszter szombaton a szófiai állami rádióban. Szerinte Franciaországnak minden jogi alapja megvan a romák kiutasítására.

A bolgár elnök és a kormányfő a hét közepén nézeteltérésbe keveredett a romák franciaországi kiutasítása kapcsán: míg az államfő elítélte a lépést, a miniszterelnök szerint nincs semmi probléma Franciaországgal ebben az ügyben.