Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Tizenkét al-Kaida tagot öltek meg

2010.09.18. 12:58
A mauritániai hadsereg az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat Észak-Afrikában működő csoportjának (AQMI) tizenkét tagját ölte meg a péntek este kezdődött offenzívában Mali északi részén, s a harcokban két katona is életét veszítette - közölte egy magas rangú katonai forrás Nouakchottban.

A mauritániai hadsereg titenkét fegyveres terroristát megölt, és ugyanannyit megsebesített a pénteki összecsapásokban. Két mauritániai katona is életét vesztette, négy másik pedig megsebesült.

A jelenlegi offenzíva csaknem két hónappal követi az első, közös francia-mauritániai hadműveletet egy iszlamista támaszpont ellen a Mali északi részén fekvő sivatagban. Akkor a helyi al-Kaida hét tagja veszítette életét.

A július 22-i hadművelet célja Párizs szerint az volt, hogy kiszabadítsák a francia Michel Germaneau-t, akit néhány hónappal korábban raboltak el Nigerben. Az AQMI azonban azt állította, hogy július 25-én kivégezte a 78 éves foglyot, ily módon bosszulva meg tagjainak halálát.

Az AQMI-t teszik felelőssé az újabb emberrablásokért is, öt francia, egy togói és egy madagaszkári állampolgár csütörtöki túszul ejtéséért Niger északi részén, e túszokat is állítólag már Maliba hurcolták elrablóik.