Még mindig nem sikerült kormányt alakítani Belgiumban

2010.10.18. 20:38

Négy hónappal a parlamenti választások után kudarcot vallott az újabb belga kormányalakítási kísérlet is, ismerte el Bart De Wever, a legerősebb flamand nacionalista párt vezetője. A politikust egy héttel korábban bízta meg az uralkodó a pártok álláspontjának közelítésével, a flamand-vallon ellentétek csillapításával. A flamand politikus késő délután tájékoztatta II. Albert királyt erőfeszítéseinek eredménytelenségéről.

A június 13-i parlamenti választásokon a Flandriában megkerülhetetlen erővé vált a De Wever vezette Új Flamand Szövetség (N-VA), amely a tartomány önállóságának nagymértékű növelését, végcélként Flandria önállóságát képviseli. Az ország déli tartománya, a franciaajkú Vallónia jóval szegényebb, és a jómódú flamandok egyre kevésbé hajlandóak arra, hogy az általuk fizetett adó nagy részét Vallónia felzárkóztatására fordítsák.

De Wever legutóbbi javaslatai szerint - amelyeket a vallonok most elutasítottak - az állami bevételek mintegy felét közvetlenül a tartományoknak, illetve nyelvi közösségeknek kellene juttatni. Az N-VA azt is követeli, hogy a nyelvi határok mentén osszák ketté a többségében franciaajkú brüsszeli választókerületet. Szorgalmazzák a flamand nacionalisták a bírósági illetékességi határok átrajzolását is. Vallon pártok szerint De Wever követeléseinek elfogadása Belgium végét jelentené.

Belgium jelenleg úgy adja az EU soros elnökségét, hogy csak ügyvezető kormánya van, de ez semmilyen érzékelhető problémát nem okoz az unió működésében.