Az USA által keresett kínaiakat fogtak el Ferihegyen

2010.10.27. 08:01
A fegyverexport szabályok megsértése miatt kerestette az Egyesült Államok a két kínai állampolgárt. A China Daily szerint a kínaiakat amerikai ügynökök csalhatták Magyarországra.

Az amerikai hatóságok nemzetközi elfogató parancsot adtak ki a fegyverexport szabályok megsértése miatt két kínai állampolgár ellen, akiket a Ferihegyi repülőtéren elfogtak. Washington a kiadatásukat kéri, a budapesti kínai nagykövetség konzuli segítséget nyújt nekik, írja a China Daily című angol nyelvű napilap szerdán.

A lap forrásai szerint a két kínai férfit, Hszian Hung-vejt (Xian Hongwei) és Li Lit minden valószínűség szerint amerikai ügynökök csalták Magyarországra, mivel vélt üzleti partnerük Budapesten adott nekik találkozót. Mielőtt azonban a vámvizsgálaton átestek volna, a magyar hatóságok már őrizetbe vették őket.

Az elfogás a China Daily szerint még szeptember 1-jén történt. A cikk szerint az amerikai hatóságok június 9-én adták ki a nemzetközi elfogatóparancsot, és augusztus 25-én kérték meg bizalmasan a magyar hatóságokat, hogy tartóztassák le és adják ki az Egyesült Államoknak a két kínai állampolgárt.

Elfogásuk másnapján, egy egyórás tárgyalást követően előzetes letartóztatásba helyezték őket. Az eljárás során a két kínai állampolgár jogi segítség híján magyar nyelvű dokumentumokat írt alá, amelyeket nem értettek, és a tárgyalást megelőzősen a kínai nagykövetséggel sem vehették fel a kapcsolatot, olvasható a China Daily cikkében.