Zarándokok közelében robbantottak Irakban

2010.11.08. 10:11 Módosítva: 2010.11.08. 14:43

Heten meghaltak, harmincnyolcan pedig megsebesültek, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta az autójába rejtett pokolgépet az iraki Kerbelában, a síiták egyik szent városában, Bagdadtól 110 kilométerre délnyugatra.

A kerbelai tartományi tanács vezetője, Mohammed al-Muszavi szerint a merénylet célpontjai iráni zarándokok voltak. Az autó egy olyan busz közelében robbant fel, amely őket szállította. Miután mintegy két éve az erőszak alábbhagyott, a külföldi zarándokok száma újra megnőtt Irakban.

Szélsőségesek ugyanilyen módon követtek el támadást a síiták másik szent városában, Nedzsefben is hétfőn. Ott is hét zarándok, köztük két iráni halt meg, tízen megsebesültek.

Elemzők szerint robbantások az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet elkeseredett próbálkozásai, hogy kihasználják a nyolc hónapja tartó politikai vákuum utolsó perceit. Irakban március elején tartottak választásokat, amelyeken egyik párt sem kapta meg a kormányzáshoz elegendő többséget.

Azóta még nem sikerült megalakítani az ország új kormányát, de az iraki politikai pártok szombaton megkötötték a hatalommegosztási megállapodást, amelynek értelmében Núri al-Máliki marad az ország miniszterelnöke, Dzsalal Talabani megtartja az államfői tisztséget, míg az Ijád Allávi volt kormányfő vezette Iraki Blokk adja a parlament elnökét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport