Bill Clinton támogatja Obama adóügyi kompromisszumát

2010.12.11. 00:17
A demokrata képviselők fellázadtak, de a republikánusoké a többség.

Bill Clinton volt amerikai elnök pénteken a washingtoni Fehér Házban támogatásáról biztosította azt az adóügyi kompromisszumot, amelyet Barack Obama elnök kötött a republikánus szenátorokkal, s erre szólította fel a kompromisszum ellen fellázadt demokrata képviselőket is. Clinton, aki a bejelentés előtt hosszasan tanácskozott Obamával, hangsúlyozta: rendkívül fontos lenne, ha a szenátus még az év vége előtt ratifikálná az Oroszországgal a nukleáris hadászati támadófegyverek csökkentésérő megkötött új START-szerződést.

A képviselőház demokrata képviselői csütörtökön fellázadtak az elnök és a republikánus szenátorok közötti kompromisszum miatt, mondván, hogy az fölöslegesen jutalmazza a leggazdagabbakat. A republikánusok egyébként a Bush-kormány alatt bevezetett adókönnyítések meghosszabbítását szabták feltételül minden további törvény elfogadásául a lejáró mandátumú kongresszusnak az év végig tartó, úgynevezett "béna kacsa" időszakában. Obama belement, hogy korábbi ellenkezése ellenére az évi 250 ezer dollárnál magasabb jövedelmű, gazdag családok esetében is elfogadja az adókedvezmények meghosszabbítását, a republikánusok viszont beleegyeztek, hogy meghosszabbítják a munkanélküli segélyek kifizetését, s a munkáltatói adókedvezményeket is. Elemzők szerint a kompromisszum végeredményben egy olyan gazdasági ösztönző csomag, amelyet Obamának egyéb módon nem sikerült volna letuszkolnia ellenzékének torkán.

Obama egyébként azért is fordult tanácsért és támogatásért Clintonhoz, mert elődje szintén nagy vereséget szenvedett a félidős választásokon - 1994-ben a demokraták nemcsak a képviselőházban, de a szenátusban is kisebbségbe szorultak -, ám két év múlva mégis sikerült megnyernie az elnökválasztást.