Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

10 év alatt 9,7%-kal nőtt az USA lakossága

2010.12.21. 22:38

Az Egyesült Államok lakossága az elmúlt évtizedben elérte a 308,7 milliót - derült ki a 2010-es népszámlálás hivatalos adataiból. Az amerikai Népszámlálási hivatal szerint az 1930-as évek óta nem volt ilyen lassú a lakosság növekedése. Az Egyesült Államokban tízévente tartanak népszámlálást.

A demográfiai felmérés eredménye alapján újraosztják a mandátumokat a kongresszusban, ami a mostani eredmények alapján a republikánusoknak kedvez. A demokratákhoz húzó északkeleti és középnyugati tagállamok mandátumokat veszítenek majd a 435 tagú képviselőházban, amelyeket a republikánusok hátországának tekintett Texas, Utah és Dél-Karolina állam kap majd meg.

Az ország öt legnépesebb állama: Kalifornia (37 millió lakos), Texas (25,1 millió), New York (19,4 millió), Florida (18,8 millió) és Illinois (12,8 millió). A legkevesebben Wyoming államot lakják, amelynek lakossága nem éri el a félmilliót. A sereghajtó ötös további négy tagja: Vermont, Észak-Dakota, Alaszka és Dél-Dakota, mindegyik 1 millió alatti lakossal.

A népességnövekedés 60 százaléka a természetes szaporulatnak, 40 pedig a bevándorlásnak volt köszönhető. A növekedés a születésszám és bevándorlás ütemének csökkenése miatt jelentősen visszaesett.