Másfélszeresére nő a szomáliai ENSZ-csapatok létszáma

2010.12.22. 21:37

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai egyhangúlag amellett döntöttek, hogy nyolcezerről tizenkétezerre, azaz 50 százalékkal növelik a békefenntartó erők létszámát Szomáliában. Céljuk az, hogy átfogóbb védelmet nyújtsanak az átmeneti kormánynak és a lakosságnak az as-Sabábhoz hasonló fegyveres csoportok ellen. Az új csapatokhoz Uganda is hozzájárul.

A BT ezen kívül felhatalmazta az Afrikai Uniót, hogy 2011. szeptember 30-ig meghosszabbíthassa az országban állomásozó, AMISOM nevű békefenntartó erőinek mandátumát, amelyek "kulcsszerepet játszanak Szomália hosszú távú stabilitásában". A BT ugyanakkor határozatában aggodalmát fejezte ki a humanitárius helyzet, a gyerekkatonák és a kalózkodás miatt is.

A szomáliai vezetés ellen küzdő két fegyveres szervezet, az as-Sabáb és a Hizb ul-Iszlám nemrég bejelentette, hogy beszüntetik az ellenségeskedést, és összefognak a mogadishui kormány, valamint az azt védő Afrikai Unió csapatai ellen. A konzervatív iszlámot követő as-Sabáb hűségesküt tett Oszama bin Ladennek, és több külföldi harcost is a soraiban tudhat.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás